Ocelárny dodávají na trh i ocel 1.4541 pro potravinářský průmysl



Máte rádi kysané zelí? Nebo jinou kvašenou zeleninu? Například pickles? Tyto produkty poskytují lidskému organismu mnoho potřebného vitamínu C a také probiotické bakterie, které napomáhají vstřebávat živiny z tlustého střeva. Kysaná zelenina je také dobrým zdrojem vlákniny a lze ji doporučit každému zájemci o zdravou výživu. Kvašenou zeleninu si můžete vyrobit doma a můžete ji zakoupit i v obchodech s potravinami. Jestliže je ta průmyslově zhotovená zelenina vyrobena z kvalitních surovin a bez přidané chemie, může vám taktéž poskytnout cenné živiny.

nakrouhané zelí

Průmyslová výroba kvašené zeleniny probíhá v potravinářských nádobách. Mohou to být nádoby z ušlechtilé nerezové žáruvzdorné oceli, která je vysloveně určena pro styk s potravinami. Zároveň velmi dobře odolává agresivním látkám, jako jsou kyseliny a chloridy. Kdybyste kvašenou zeleninu nechali kvasit v obyčejné konstrukční oceli, co se z ní vyrábí železniční kolejnice, proces výroby potravin by provázela koroze. A to pochopitelně není žádoucí. Nerezová žáruvzdorná ocel třídy 17, která je označována jako ČSN 17 248 a také jako 1.4541, je ušlechtilý materiál s legujícími prvky manganem, křemíkem, titanem, niklem a chromem.

výroba potravin

S touto ocelí se můžete setkat například při výrobě tlakových nádob, v automobilovém průmyslu pro výrobu výfukových systémů, v medicíně pro chirurgické nástroje a tělní implantáty a samozřejmě v potravinářské výrobě, kde jsou přísné požadavky na hygienu a odolnost oceli vůči působení kyselin. Tento typ oceli však není jediný, co dodává na trh ocelářský průmysl. Ocelárny zásobují průmyslovou výrobu i ocelí konstrukční, cementační, nitridační, kotlovou, ložiskovou, uhlíkovou atd. Ocel lze považovat za strategickou průmyslovou surovinu, bez níž se neobejde mnoho výrobních odvětví a také medicína a zemědělství. Bez oceli by měl zkrátka současný svět úplně jinou podobu.